2014. március 7., péntek

Az OKJ képzés állami támogatással minden érettségivel rendelkező fiatal számára 21 éves korig ingyenes

A 21 éves kor alattiak számára továbbra is megmaradt a lehetőség arra, hogy szakközépiskolai keretek között, nappali tagozatos képzéseken szerezzék meg első szakmájukat.  


Az állami támogatású szakképzés igénybevételének feltétele, hogy a jelentkező már rendelkezzen érettségi bizonyítvánnyal, de még ne legyen semmilyen állami támogatással szerzett OKJ-s szakképzettsége. (Ha esetleg már van valamilyen OKJ-s végzettséged, de azt önköltséges és nem államilag támogatott képzés során szerezted, akkor is élhetsz az állami támogatással.) Ha szakközépiskolában tanulsz, akkor a legtöbb OKJ-s szakképzésért nem kell tandíjat fizetned, azonban egyes szakiskoláknál és szakközépiskoláknál előfordulhat, hogy minimális regisztrációs díjat, hozzájárulást kérnek vagy különböző szolgáltatások térítéskötelesek. 


Athéné Idegenforgalmi, Informatikai és Üzletemberképző Szakközépiskola

Partnereinktől függően, várhatóan 2014 április végéig kerülnek fel a melyiksuli.hu oldalára is a szakközépiskolák idei nappali tagozatos OKJ képzési ajánlatai. Elsőként az Athéné Szakközépiskola szakképzési kínálatával ismerkedhettek meg, amely idegenforgalmi, informatikai, sporttal kapcsolatos, pénzügyi, logisztikai és kereskedelmi, valamint ügyviteli és művészeti szakokon indít OKJ képzéseket. Az iskola könnyen megközelíthető helyszínen, a Blaha Lujza téren található, gyönyörű épületben és kellemes környezetben helyezkedik el. Bár képzéseik nappali rendszerűek – kellő számú jelentkező esetén – esti tagozaton is indítanak képzéseket.  

A melyiksuli.hu kínálatában hamarosan elérhetőek lesznek az OKTÁV, az EFEB és a META Szakközépiskola szeptemberben induló képzési ajánlatai is. Mivel az első szakma megszerzése állami támogatással ingyenes, ezért kivételesen ezen OKJ képzések költségeiből a melyiksuli.hu sem tud további kedvezményt biztosítani Számotokra! ;)

4 megjegyzés:

 1. Kedves melyik suli! Lenne egy olyan kérdésem, hogy én most 21 éves vagyok, rendelkezem érettségivel is, és nincs még semmilyen okj-s végzettségem. Ősszel leszek 22. Akkor még most őszig jelentkezhetek ingyenes OKJ képzésre? Mire befejezem, 22 leszek, ez nem probléma? Köszi, előre is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Beci! Csak azok tanulhatnak ingyenesen nappali tagozaton, akik 1994. január 1., vagy az után születtek. Aki 1994. január 1. előtt született, az fizetősen sem jöhet nappali tagozatra, hanem csak esti-, vagy levelező tagozatra jelentkezhet. Üdvözlettel: melyiksuli.hu

   Törlés
 2. Kedves melyik suli! Olyan kérdést tennék fel, ami pontosításra irányul.
  Jogi téren nem vagyok járatos, de szeretném megtalálni mely törvény mondja ki azt, amely
  "1994. január 1., vagy az után születtek"-nek engedélyezi a nappali tagozaton való tanulást.
  Kétségbeesetten keresem mert nekem az iskolában azt mondták nem mehetek sem technikusi sem más szakmára mert törvénybe ütközik! Jelenleg 20 éves vagyok, 1994 április 3-i születésű.
  Gondolom hivatalos forrásból lett beszerezve az információ, ezért kérnék szépen róla egy linket, aminek segítségével be tudom mutatni, hogy semmiképp nem törvénybeütköző.
  Előre is köszönöm!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Róbert!

   A következő jogszabályok tartalmazzák a kérdésedre a választ, melyből az egyiket az alábbiakban tudod megtekinteni:
   2011. évi CXC. tv. 60. §
   2012. évi CCXV. tv. 22. §

   2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről:

   33. A felnőttoktatásra vonatkozó külön rendelkezések
   60. § (1) A tanuló munkahelyi, családi vagy más irányú elfoglaltságához, a meglévő ismereteihez és életkorához igazodó iskolai oktatásban (a továbbiakban: felnőttoktatás) az e törvényben foglaltak szerint vehet részt.
   (2) A tanuló attól az évtől kezdődően, amelyben
   a) nyolc évfolyamos általános iskola esetén tizenhetedik,
   b) középiskola és szakiskola esetén huszonegyedik
   életévét betölti, kizárólag felnőttoktatásban kezdhet új tanévet.

   Üdvözlettel:

   melyiksuli.hu ügyfélszolgálat

   Törlés