Új OKJ 2014 információk


2013 szeptemberétől jelentősen megváltozott a szakképzési oktatási rendszer. A változás hátterében elsősorban az állt, hogy a felnőttképzés során, tanfolyami keretek között átadott tudás a törvényhozó szándéka szerint mélyebb és alaposabb legyen a jövőben, azaz mind az elméleti, mind a gyakorlati ismeretek a szakközépiskolában elsajátítható tudással váljanak egyenértékűvé. Könnyen belátható, hogy a korábbi gyakorlatban egy OKJ tanfolyam időtartama jóval rövidebb volt, nem csupán a képzés teljes hosszát, de az oktatott óraszámokat tekintve is. Az új szabályozás előírja, hogy az iskolarendszeren kívüli, vagyis felnőttképzési rendszerben minimum hány órát kell tartalmaznia egy OKJ tanfolyamnak. Korábban csak egy minimális kötelező óraszám volt előírva és minden iskola maga dönthetett arról, hogy az átadandó ismereteket ezen belül mekkora óraszámban adják le tanáraik. Az új felnőttképzési óraszámok az iskolarendszerű esti képzésekével megegyezőek lettek 2014-ben (ez a korábban nappali tagozatos formában oktatott óraszámnak hozzávetőleg a fele).

Az OKJ képzések megnövekedett kötelező óraszámának és ezáltal a képzés elvégzéséhez szükséges hosszabb időtartamnak természetes következménye lett a felnőttképzés keretében elsajátítható tanfolyamok árának emelkedése, amely sajnos egyes esetekben akár két-háromszoros költséget is jelenthet. Emiatt érdemes volt 2013 augusztus 31-ig jelentkezni a képzésekre, mivel ezt követően már csak az új feltételek mentén szerződhetünk.

A változások másik jelentős része az OKJ-ban szereplő szakképesítésekre vonatkozik. Ennek értelmében a megszerezhető szakmák száma több mint ötven százalékkal csökkent, kb. 630 szakképesítés lett csak, ezáltal könnyebben áttekinthető lett maga a szakképzési rendszer. Az egyes szakmákon belüli elágazások megszűntek, miközben az alap-, rész- és a ráépülő szakképesítések aránya változatlan maradt.  A szakképesítéseket az alábbi 22 szakmacsoportba sorolták be, amelyeket a melyiksuli.hu képzéskategóriáiban is lekövettünk a könnyebb kiigazodás végett:

1 Egészségügy
2 Szociális szolgáltatások
3 Oktatás
4 Művészet, közművelődés, kommunikáció
5 Gépészet
6 Elektrotechnika-elektronika
7 Informatika
8 Vegyipar
9 Építészet
10 Könnyűipar
11 Faipar
12 Nyomdaipar
13 Közlekedés
14 Környezetvédelem-vízgazdálkodás
15 Közgazdaság
16 Ügyvitel
17 Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció
18 Vendéglátás-turisztika
19 Egyéb szolgáltatások
20 Mezőgazdaság
21 Élelmiszeripar
22 Közszolgálat


A megszerezhető OKJ-s szakképzettségnek több szintjét különböztetjük meg, amely alapján vannak alapfokú, alsó középfokú, középfokú, felső középfokú és emelt szintű képzések. A legkisebb kötelező óraszámra vonatkozó elvárás a középfokú és emelt szintű szakképesítéseket, illetve néhány felső és középfokú szakképesítést érint. Ennek legfőbb oka, hogy ezeket oktatják iskola rendszerben és azon kívül is, tehát felnőttképzési keretek között.  Emellett minden részszakképesítés és ráépülés csak az iskolarendszeren kívüli képzés során, tehát költségtérítéses tanfolyam keretében sajátítható el, szakközépiskolában már nem 2014-től. 1 megjegyzés:

  1. Hát elég szigorú intézkedéseket hoztak, az tény… Sajnos én sem tudtam jelentkezni 2013 augusztusáig, így az új rendszer követelményei szerint tudtam jelentkezni képzésre. Az is igaz, hogy jóval drágábbak lettek a tanfolyamok, sajnos…

    VálaszTörlés